יום הכלב הבינלאומי מצוין בכל שנה ב 26 לאוגוסט.
הכלב מוכר לנו כחבר הטוב ביותר של האדם. די באמירה זו כדי להבין על תכונות אנושיות מחממות הלב של היצור הפרוותי הזה.
הפעם בחרתי להביא בפניכם את תועלתו הענקית של הכלב בעולם הרפואה בזכות חוש הריח המפותח (1)
כלבי גישוש מילאו תפקיד בחברה מאז ימי הביניים; הם שמשו לאיתור פושעים או נעדרים.
כלבים הינם כמו "חיישנים" המסוגלים לזהות כל איום, עם ריח הניתן לשחזור.
הם "עובדים" בזכות תכונה זאת, ככלבי גישוש בבתי ספר, בתי סוהר, אתרי עבודה ובנייה, ספינות, באיזורי מגורים ושכונות, בתי חולים, כנסים והתקהלויות, אירועי ספורט ועוד.
כיום יש להם תפקידים משמעותיים בתחום הרפואה. הם מקבלים הכשרה ייחודית ונקראים
(biomedical detection dog) BMDD כלבי זיהוי ביו-רפואי
זיהוי המבוסס על תכונת חוש הריח של כלבים יכול להיות יעיל כאשר מסתמכים על פתוגן או על ריח המחלה. אין הכרח לאפיין את פרופיל התרכובת האורגנית הנדיפה של הריח אלא למצוא דרך ללכוד / לשכפל, לאחסן ולהציג את הריח לכלבי הגישוש.
יכולות של כלב זיהוי ביו-רפואי (BMDD) נחשבות ככלי איתור או סינון ולא לטכנולוגיית אבחון. (אבחון בעזרת כלבי זיהוי מחייב אישור ה - FDA)
תרחיש זיהוי הריח הזה הוא הפשוט ביותר מבין כל יכולות הזיהוי שלנו.
מהו כלב זיהוי ביו-רפואי? biomedical detection dog (BMDD)
כלב זיהוי ביו-רפואי מגלה מחלות בבני אדם, מחלות חקלאיות, מאתר את המיקרואורגניזמים או הגורמים האחרים למחלה / לזיהום.
כלבי זיהוי יכולים לאתר מזיקים/פולשים, בעיקר צמחים מטרידים, בעלי חיים, חרקים או מינים פולשים. סוג זר שהכנסתו גורמת או עלולה לגרום נזק כלכלי או סביבתי או פגיעה בבריאות האדם.
אם הכלב מאומן לזהות את מצב המחלה המיוצר על ידי האדם בתגובה להדבקה, זה ייכנס לקטגוריה של כלב זיהוי רפואי, עם זאת, אם הכלב מאומן לזהות את החלבונים הנגיפיים המיוצרים במהלך ההדבקה, כלומר הגורם האטיולוגי, אז זה ייקרא כלב גילוי ביולוגי.
כלב הגילוי הביולוגי מזהה את הריח של או הריחות הקשורים לפתוגן או לגורם הזיהום בעוד שכלב הגילוי הרפואי מזהה את הריח או ריחות הקשורים למצב המחלה ומיוצרים על ידי ה"מארח" / המטופל הנגוע, בתגובה לשינויים המתרחשים בעקבות המחלה שאינה נגרמת על ידי גורם זיהומי. (1)
בהתאם לסוג הסיוע הנחוץ מהכלבים, ניתן לאמן את הכלבים הייעודיים לחפש חולים נגועים, את ה"סוכן" האטיולוגי (מחולל הפגיעה), המתקן המגדל (ייצור ביולוגי או תרבית) את הפתוגן במקרה של טרור, או אפילו ריחות הקשורים לייצור הפתוגן כגון תרבית משומשת או מדיה צמיחה.
כלבים לגילוי / איתור בתחום הרפואה:
1989 ו - 2001 דווח על מקרים של כלבי מחמד של חולים שבעקבות רחרוח יתר שלהם, נקבעו שומות חשודות כסרטניות. יכולת הכלבים לרחרח מחלות עברה לדיסציפלינה מדעית מלאה כחלק מצוותי מחקר במוסדות אקדמיים יוקרתיים בגילוי סרטן השחלות, סוג של פפילומה, COVID-19, ועוד.
קיימת ספרות מקצועית מבוססת המדגימה את יעילותם של כלבים ואת יכולתם לזהות את חתימות הריח הקשורות למחלה:
בצואה - קלוסטרידיום (Clostridium difficile) טוקסיגני
בנשימה - סרטן ריאות ושד
דגימת שתן של חולים - ארבעה חיידקים שונים הגורמים לזיהומים בדרכי השתן
תא נגוע – תרבית: וירוס (BVDV)
בגדי מטופל – זיהום בטפיל פלסמודיום פלציפרום הגורם למלריה
שתן - סרטן ערמונית
דם – סרטן שחלות
ריח גוף - סוכרת מסוג 1, אפילפסיה ומחלת פרקינסון
זיהוי מחלות על ידי כלבים נבדק על ידי מדענים ודווח שזאת יכולה להיות שיטה מבוססת מדעית.
חשוב לציין שהתהליך שבו מושגות היכולות הללו באילוף הכלבים הוא מורכב.
היסטוריית היכולות של כלב לגילוי ביו רפואי BMDD מחולקת באופן גס לשלוש תקופות זמן:
1. משנת 1989 בדו"ח על מקרה של מלנומה ומגיעה לשיאה בשנת 2010 בה הופיע מאמר בו נסקרו לעומק שישה מחקרים שפורסמו על גילוי של סרטן אנושי על ידי כלבים.
2. בין השנים 2010 ל-2020 מתרחב תחום כלבי הזיהוי הביו-רפואי מעבר לסרטן ולמגוון תתי התחומים שלו, למחלות אנושיות אחרות: הכלבים יכולים לזהות וירוסים, חיידקים, טפילים, וריח מחלות ישירות על בני אדם כמו פרקינסון, אפילפסיה, סוכרת.
3. בתחילת 2020, במקביל למגיפה העולמית של SARS-CoV-2. כאשר הבינו את יכולותיהם ובקיאותם של כלבים לזהות מחלות אנושיות, החלו לחקור היתכנות של כלבים לזהות מחלה אנושית הנגרמת על ידי וירוס. ההצלחה העולמית של כלבים בתחום הקורונה - COVID-19 הדגימה את הפוטנציאל של כלבי זיהוי במהלך התפרצות מחלה.
מגפת הקורונה הייתה אתגר מחייב להבנת ההדבקה וההעברה של הנגיף. המצב הוביל לכך שהיתה נכונות לבדוק שיטות שאינן מוכרות ולא אופייניות לזיהוי פתוגנים.
בכל העולם ננקטו בכל האמצעים (מיגון, בידוד, ריחוק חברתי, שטיפת ידיים תכופה ונימוסי שיעול) כדי להילחם בהתפשטות חיידקים ומזהמים ולהביא לסיום המגיפה שנגרמה על ידי פתוגן לא מוכר.
היה צורך לבודד לזהות ולחקור את אותו נגיף, כך שיימצא טיפול מתאים. כלבים - היו אופציה לכך, שצלחה.
על הכלבים; כמה דגשים משמעותיים
הכלבים שהשתתפו בתחום COVID-19, הוכשרו, נבדקו והוערכו במוסדות מחקר או נוצלו בתפקיד כלשהו בעשרים וחמש מדינות לפחות.
במחקר אחד השיגו רגישויות זיהוי גדולות יותר מתגובה בזמן אמת של בדיקת RT-PCR ובפחות זמן. זה מדגים את תפקידם הפוטנציאלי של הכלבים באבחון רפואי.
הכלבים הבחינו בין דגימות חיוביות ל- COVID לאלו השליליות, עם יעילות דומה ללא קשר לנוזל הגוף שנדגם (כלומר, רוק, שתן וזיעה, דגימות לא פולשניות בהן מסוגלים להשתמש במגיפה)
במחקר אחד, הצליחו כלבים להבדיל בין זיהומי SARS-CoV2 לבין זיהומים עם נגיפי קורונה חדשים אחרים, נגיפי שפעת, אדנו-וירוס, רינו-וירוס, ועוד. כולם גורמים לזיהומים בדרכי הנשימה. בכך הדגימו את הפוטנציאל של כלבים אלו לסייע בתהליך המיון והאבחנה המבדלת.
נקבע באופן חד משמעי כי זיהוי של מחלה אנושית פאנדמית על ידי הכלב הנגרמת על ידי וירוס הוא לא רק אפשרי, אלא שהוא מהיר ורגיש יותר מאשר אבחון תקן הזהב (GOLD-STANDART) שלנו. השאלה היא מה הפוטנציאל בעתיד להתפרצות המחלה הבאה ומה הם חלק מהשיקולים שיש לעשות סביב פריסת כלבי זיהוי כאלו.
כלבי זיהוי /כלבי גילוי ביו -רפואי בעולם הרפואה:
הכלבים הללו מסוגלים לסנן מאות אנשים באופן לא פולשני, על ידי רחרוח של המרחב האווירי סביב האדם. יכולת זו מאפשרת מיון תורים ארוכים של אנשים הממתינים להיבדק או להיכנס למתקנים רפואיים, במקום להשתמש בגישה לא יעילה ומסוכנת של "כל הקודם זוכה".
יכולים לזהות האנשים שסביר להניח שהם חיוביים למחלה, לבודד אותם באזור נפרד, ולזרז את הבדיקות שלהם. בחירת החשודים כחיוביים מגבירה את יעילות הבדיקות, מסירה את ההדבקה מאזור האנשים הרגישים סביבם, ומקצרת את חלון הזמן הקריטי לאבחון המסייע לצוותים הרפואיים לנקוט באמצעי הזהירות המתאימים למחלה ולנהל את הטיפול הרפואי המתאים. כך אפשרית הקצאה מהירה יותר של משאבים רפואיים מוגבלים (כוח אדם ואספקה).
בעת התפרצות מחלה, מסוגלים לסייע במיון השימוש בפריטים של ציוד ההגנה האישי וציוד הבדיקה במקרים של מחסור בהם. כך ישפיעו על תהליך קבלת החלטות לפני טיפול בחולה. יהיה צורך להסתמך על הכלבים כדי לבצע את הגילוי החיובי המשוער הראשוני כך שבדיקות אבחון ישמשו, בתיאוריה, רק על חולים חיוביים וכך ציוד ההגנה האישי, הציוד הרפואי וציוד הבדיקה / ערכות הנלווים יקבלו עדיפות וייחסכו.
תועלת הכלבים גדולה במקרי התפרצות של מחלות ומגפות, שיכולות לנבוע ממקורות שונים; טבעיים או "מעשה ידי אדם".
למחלות זיהומיות יש "שרשרת הדבקה" אופיינית; העברת המחלה מתרחשת כאשר הפתוגן עוזב את המאגר שלו ומועבר ל"מארח" רגיש. לדוגמה, ב"מלריה", עובר גורם המחלה (פלסמודיום) על ידי יתושה נגועה העוקצת את ה"מארח".
כלבים עשויים להיות מסוגלים להתריע בפני בעליהם לפני הופעת מצבים זמניים שכרגע אין בדיקות אבחון זמינות, כולל אפיזודות נרקולפטיות, מיגרנות ותגובות אלרגיות חמורות.
סוכרת: לכלבים יש יכולת מלאה לזהות ולהתריע על דגימות היפו מחולים עם סוכרת סוג 1ובכך לסייע למטופלים למנוע "היפו" חמור (היפוגליקמיה - ירידה ברמת הסוכר בדם)
לסיכום
כלבים יכולים להיות מאומנים לבצע משימות זיהוי ריח שמטבען קשה לבני אדם ולמכונות לשכפל.
אימוני כלבים לגילוי מחלות אנושיות זכו להצלחה רבה.
נדרשים מחקרים נוספים כדי להבהיר שיטות עבודה מומלצות לאילוף כלבים ייעודיים, ובסופו של דבר לזהות את החתימה הכימית שהכלבים מזהים.
תודה והערכה
לכם, כלבים מועילים, מנחמים, משקמים, תורמים לרפואה מונעת ו...לזמן איכות וחברות אמיתית עם אלו החיים במחיצתכם.
תמי
1 The Use and Potential of Biomedical Detection Dogs During a Disease Outbreak
Front Med (Lausanne). 2022; 9:
Comments